knooppunt innovatie 4  activiteiten  4  CoP sociale innovatie    15-02-2008
 
 

 

landkaart van definities van sociale innovatie:

 


Oproep aan reflective practioners sociale innovatie

Wie is geďnteresseerd in een inhoudelijke gesprek, kruisbestuiving en verdieping over sociale innovatie? Twee recente ervaringen hebben me duidelijk gemaakt dat we als knooppunt deelnemers een rol kunnen spelen in sociale innovatie.

Het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie (NCSI) heeft in november haar 1e conferentie gehouden voor belangstellenden van het eerste uur. Het knooppunt innovatie was daar bij. Het was een bruisende bijeenkomst van ca. 70 mensen die op dezelfde golflengte zitten. Als nationaal kristallisatiepunt en agenderingsplatform gaat het werken denk ik, als ze/we het maar open kunnen houden en partijen zich niet buitengesloten voelen of uitsluiten. De zaal riep hen ook op om het niet HUN feestje te laten zijn. Binnenkort komen de resultaten op hun website beschikbaar: wat zijn onze dromen over sociale innovatie, wat zijn de belemmeringen, wat kan het NCSI en vooral wat kunnen wij aan deze dromen bijdragen.

Specifiek voor de beroepsgroep organisatieadviseurs deed SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan ook nog eens een oproep in zijn Ernst Hijmans-lezing. Zijn lezing is te beluisteren op de website van de Ooa. Bij uitstek ziet hij deze groep als bondgenoten om permanent lerende organisaties te helpen realiseren in Nederland. Kortom het bruist en borrelt overal en het is nu tijd om maatschappelijk betrokkenheid om te zetten in lerende gemeenschappen van reflective practioners.

De conclusie van Rinnooy Kan was dat in Nederland het kennisabsorptievermogen van bedrijven en organisaties echt onvoldoende is. In mijn woorden: het gaat er niet om per project een succesvolle implementatiestrategie te bedenken/uit te voeren, maar een permanent lerende cultuur te ontwikkelen (procesdenken toepassen in dienstverlening volgens Rinnooy Kan) in organisaties. Dit sluit ook aan bij mijn waarneming. De agenda van de eerste bijeenkomst van de CoP zou wat mij betreft kunnen zijn:

a. zicht krijgen op het front van sociale innovatie en het identificeren van interessante aangrijpingspunten voor ‘versnellende’ interventies (-strategieën)

b. het tegen het licht houden van de X kernelementen van sociale innovatie die Rinnooy Kan genoemd heeft; en de vraag te beantwoorden of dit alles tezamen nu echt het verschil maakt, of dat er (ook) iets meer/anders nodig is.

Wie belangstelling heeft en wil investeren, stuur mij dan een mailtje: info@bdnd.nl . De agenda wordt in overleg met de leden bepaald.

Jan Tops en Peter Verkerk

   

Belangstelling? Mail naar Jan Tops

De CoP sociale innovatie komt bij elkaar bij Sioo in Utrecht, van 17.00 tot 21.00 uur. Data:

9e bijeenkomst
11 maart 2008

Eerdere bijeenkomsten:

1e bijeenkomst
8 februari 2007
Ondanks het weeralarm waren 17 personen aanwezig. Lees het verslag

2e bijeenkomst
29 maart 2007

3e bijeenkomst
8 mei 2007

4e bijeenkomst
19 juni 2007

5e bijeenkomst
28 augustus 2007

6e bijeenkomst
8 oktober 2007

7e bijeenkomst
20 november 2007

8e bijeenkomst
15 januari 2008

 

   

webkaart